25 de març 2018

Com es posa?

La xarxa està plena de vídeos que expliquen, amb major o menor encert, com s’utilitzen correctament els preservatius; però cadascun d’ells es fixa en uns aspectes i deixa de banda uns altres. Per exemple, en el vídeo Aprende el uso del condón, l’experta boliviana Dilsen Lazo (Projecte Apprende per a la prevenció d’embarassos no desitjats) recomana fer tres voltes al condó masculí per a assegurar-se que es deixa espai a la punta, i proposa retirar-lo del penis mitjançant un mocador. No aclareix, però, què fer per a esbrinar si només obrir-lo està del dret o del revés. Altres vídeos, per exemple ¿Cómo poner un condón? de Fichis in the House, ens donen molts detalls sobre el preservatiu masculí des de l’humor, però es deixen altres qüestions de banda. En el Taller a l’Institut Costa i Llobera (OH MY GOIG E08) la psicòloga Noemí Elvira explica molt bé com fer-li una bufadeta al preservatiu masculí per a saber si el tenim del costat correcte, i ací explica també com posar-se el preservatiu femení. També Nayara Malnero, sexòloga del canal Sexperimentando, ens parla del preservatiu femení en el vídeo El preservativo femenino. Cómo ponerlo y cómo usarlo. En el canal Del dicho al sexo expliquen ¿Cómo colocar el condón femenino? DDAS. I en aquestos dos vídeos de Sexe Joves (Generalitat de Catalunya) ens expliquen la utilització d’ambdós preservatius en llengua de signes El preservatiu masculí. Com es posa? i El preservatiu femení. Com es posa?

S'utilitza el preservatiu femení? I el masculí? Quin penseu que és el mètode anticonceptiu més adient per a la gent jove? Inventa't la història d'un preservatiu (masculí o femení) des que està exposat a la farmàcia fins que arriba al llit. Escriu-la en primera persona. 


8 comentaris:

carla stone ha dit...

Aquesta entrada fan una charla de mètodes anticonceptius, que normalment de primeres no penses que es molt important, però si que ho es perquè aprens quins diferents mètodes que hi han per la prevenció no nomes de que et pugues quedar embarassada sinó a mes però previndré enfermetats de transmissió sexual.
Al final de la entrada et posen diferents preguntes:
1. S'utilitza el preservatiu femení?
Hi han diferents tipus de preservatiu per a les dones, però per ala nostra edat crec que el que mes s'utilitza es la pildora, els demés crec que no s'utilitzen massa i per a les dones que son mes majors utilitzen com mètode anticonceptiu el diu perquè per a la llarga es millor i pots llevar-te-l quan vulgues, a mes dura 5 anys.
2. I el masculí?
En la meua opinió crec que el condó per als homes el que mes s'utilitza i encara que es pot trencar es un bon mètode anticonceptiu.
3. Quin penseu que és el mètode anticonceptiu més adient per a la gent jove?
En la meua opinió es el condó per als homes i es el que jo utilitzaria, perquè no afecta en res ni a les dones con els dissenyats per a dones que els afecten a les hormones i tampoc per als homes.
Finalment voldria afegir que la pildora per al dia de deprès no es un mètode anticonceptiu, es una eixida per si has utilitzat els altres mètodes i o s'han trencat o hi ha hagut algun problema, que han fet que puges estar embarassada.

carla stone ha dit...

Aquesta entrada fan una xerrada de mètodes anticonceptius, que normalment de primeres no penses que es molt important, però si que ho es perquè aprens quins diferents mètodes que hi han per la prevenció no nomes de que et pugues quedar embarassada sinó a mes per a previndré malaltia de transmissió sexual.
Al final de la entrada et posen diferents preguntes:
1. S'utilitza el preservatiu femení?
Hi han diferents tipus de preservatiu per a les dones, però per ala nostra edat crec que el que mes s'utilitza es la píndola, els demés crec que no s'utilitzen massa i per a les dones que son mes majors utilitzen com mètode anticonceptiu el diu perquè per a la llarga es millor i pots llevar-te-l quan vulgues, a mes dura 5 anys.
2. I el masculí?
En la meua opinió crec que el condó per als homes el que mes s'utilitza i encara que es pot trencar es un bon mètode anticonceptiu.
3. Quin penseu que és el mètode anticonceptiu més adient per a la gent jove?
En la meua opinió es el condó per als homes i es el que jo utilitzaria, perquè no afecta en res ni a les dones con els dissenyats per a dones que els afecten a les hormones i tampoc per als homes.
Finalment voldria afegir que la píndola per al dia de deprès no es un mètode anticonceptiu, es una eixida per si has utilitzat els altres mètodes i o s'han trencat o hi ha hagut algun problema, que han fet que puges estar embarassada, també me agradaria afegir que com han dit els protagonistes que han fet aquest vídeo, es una molt bona xerrada i es deuria de fer en tots el col·legis perquè hi han nous mètodes que poden ser millors i la gent no ho sap.

Carles Claramunt ha dit...

Més enllà dels condons

En el dia de hui respondré a les tres preguntes que al text queden escrites. No obstant això, m’agradaria aclarir en primer lloc els termes anticonceptiu, preservatiu i anticonceptius d’emergència que es tracten al vídeo i parlar-ne d’alguns altres mètodes que no s’hi expliquen.

Els mètodes anticonceptius són aquells que impedeixen o redueixen significativament la possibilitat d'una fecundació en dones fèrtils que mantenen relacions sexuals de caràcter heterosexual.

Ens referim als anticonceptius d'emergència com tots aquells mètodes que s'administren després de mantenir relacions sexuals i als preservatius com aquelles mesures de seguretat que eviten l'embaràs i les malalties de transmissió sexual (VIH, Hepatitis…)però els anticonceptius, sols l'embaràs.

Així doncs, podem alhora diferenciar-los en dos grups: els mètodes precoitals (preservatius i anticonceptius) i els postcoitals (anticonceptius d'emergència com les píndoles del dia de després). A més, com hem observat en les definicions, solament els preservatius són capaços d'impedir les ETS així com les ITS.

A continuació nomenem més específicament els tipus d'anticonceptius i preservatius que podem trobar:

1) Anticonceptius:

- Naturals. Es basen en el control del cicle menstrual per a evitar mantenir relacions sexuals en els dies fèrtils de la dona, que són aquells en que es produeix l'ovulació. També existeix com a mètode natural la marxa arrere, que consisteix a evitar l'ejaculació dins de la vagina. Amb aquest mètode no hi ha efectes secundaris i el cost és zero -ara be, la seua eficàcia anticonceptiva no supera el 75%

- Hormonals: són els més utilitzats en dones (En homes porten ja diverses dècades investigant però les farmacèutiques no estan disposades a invertir en el seu desenvolupament. El ginecòleg Roberto Lertxundi no veu a curt termini cap esperança que es desenvolupe un anticonceptiu masculí). El seu mecanisme d'acció consisteix a alterar els nivells hormonals naturals en la dona per a impedir que tinga lloc l'ovulació i així no hi haja possibilitat de fecundació de l'esperma. La seua fiabilitat és molt alta (98-99%) sempre que s'utilitzen correctament i seguint les indicacions mèdiques. No obstant això, moltes de les que els usen pateixen efectes secundaris indesitjats. Incloem les píndoles anticonceptives, els anticonceptius injectables, els pegats, els DIUS (de durada llarga -5 anys- i alt cost -200 euros) i l'anell vaginal.

- Definitius: Es tracta d'un anticonceptiu permanent de gran eficàcia que requereix una intervenció quirúrgica. La seua eficàcia de reversió no és molt elevada (En homes s'aplica la vasectomia i en dones les lligadures de trompes).

- D'emergència: que ja hem explicat anteriorment.

2) Preservatius o mètodes barrera:

Eviten l'arribada dels espermatozoides a l'òvul de forma física.

- Condó. Es col·loca al voltant del penis. Està fet generalment de làtex i ve lubricat amb espermicides. Es col·loca al voltant del penis perquè el semen es quede atrapat en el seu interior després de l'ejaculació. La seua efectivitat és del 97% i el preu sol rondar els 10 euros la caixa.

- Preservatiu femení: similar al condó masculí però amb un anell rígid ample per a evitar que rellisque per l'orifici vaginal. El seu preu és de 2 euros cada unitat, més car que el preservatiu masculí.

- Diafragma: caputxó de goma que es col·loca en la vagina i obstrueix l'orifici del coll de l'úter, evitant el pas dels espermatozoides. La seua efectivitat és del 95%, té un cost de 50 euros, però pot usar-se diverses vegades si es cuida bé.

- Esponja vaginal: és com una escuma que absorbeix el semen i allibera espermicida. La seua efectivitat varia del 70 al 90% i pot produir irritació vaginal.


- Dispositiu intrauterí: ho col·loca el ginecòleg a l'interior de l'úter, té una efectivitat del 95%. El seu preu se situa al voltant dels 100 euros [...]

Carles Claramunt ha dit...

[...]Una vegada ja coneguts els diversos tipus de protecció davant la concepció i les ETS i les ITS, passe a respondre les preguntes. Cal dir que, per comoditat, preu i seguretat tant en l'anticoncepció com en la prevenció de les ETS i les ITS és el preservatiu masculí el més utilitzat entre els joves i les parelles. A una edat més avançada, i quan ja troben decidit que no volen tenir més fills, les parelles estables solen optar per mètodes permanents que asseguren que la dona no es quede en estat.

El preservatiu femení no s’utilitza tant com el masculí i això pot deure’s a diverses raons. En primer lloc, per l'accessibilitat a aquests: pots trobar-te condons al supermercat, a màquines expenedores i fins i tot a màquines que es troben al carrer i que venen exclusivament preservatius masculins. Pel que fa al preservatiu femení, mai no he vist a un supermercat la seua venda, ni tan sols a les perilloses màquines expenedores o de ràpid accés.

En segon lloc trobem la difusió del producte a través dels medis. Durex, per exemple, porta ja diversos anys emetent anuncis per la televisió que informen de la importància d’utilitzar condons a les relacions sexuals, però no ho ha fet encara amb els preservatius femenins (pot ser perquè volen per atendre tant a les relacions heterosexuals com a les homosexuals).

Trobem també el fet dels preus. Si tant homes com dones ja es queixen del preu dels condons (al voltant de 10 euros la caixa amb unes 10 o 12 unitats), imaginem quina seria la nostra reacció amb els femenins, que resulten el doble de cars.

Finalment està el fet que sempre hem rebut més informació sobre el condó que sobre el preservatiu femení i ens trobem més segurs amb la seua utilització.

Respecte a l'última pregunta, assenyalaria sense cap dubte el condó i el preservatiu femení, doncs en relació qualitat-preu representen la millor oferta. Amb un percentatge d’un 95% d’assegurança en cas de ser ben emprat i un preu relativament econòmic (inclús gratis en planificació familiar) són els mètodes que més confiança i comoditat poden donar als joves.


Manolo Kahlo ha dit...

Aquest vídeo tracta sobre la utilització dels mètodes anticonceptius en les nostres relacions sexual dia a dia. Sempre s’ha parlat com principal mètode al condó, però amb mesura que creixem i ens donen aquestes xarrades, ens adonem que no és el condó el protagonista d’aquesta història.

Al vídeo parla de diversos mètodes anticonceptius, com per exemple: condó femení i masculí, anell vaginal, píndola, DIU, un pegat que produeix hormones, etc. Tenim clar que tots aquests serveixen per a evitar que la dona es quede embarassada, però no tots són útils per evitar infeccions de transmissió sexual (ITS) i malalties de transmissió sexual (ETS). Per això uns mètodes s’utilitzen quan no saps al 100% si l’altra persona té qualsevol infecció i/o malaltia i altres mètodes s’utilitzen quan ja coneixes a la persona i sols vols evitar un embaràs no desitjat.

En primer lloc, crec que el mètode de prevenció més utilitzat pels joves és el condó, perquè crec que són els més barats si vols usar-los de volta en volta, tenen una ràpida col·locació i un percentatge d’errada molt baix, per tant és el més freqüentat entre els joves. Encara que hi ha joves entre 16-18 anys que si tenen una parella estable, es prenen la píndola diària que resulta més fàcil, encara que a la llarga perjudica la dona, perquè són hormones constants al teu cos.

Sí que pense que s’utilitze el condó femení perquè al cap i a la fi és altre mètode útil que es podria utilitzar, però mai he conegut a algú que m’haja dit que l’ha utilitzat. Respecte al condó masculí, tinc molt clar que és utilitzat per la seua comoditat.

He de dir que aquest vídeo m’ha paregut molt interessant, ja que t’explica molts mètodes que es poden utilitzar amb la teua parella i no sols el típic condó. Aquest tipus de xarrades pareixen un poc tabú, i més si van dirigides cap als joves. Hauria de ser al contrari, els joves són els que més necessiten aquestes xarrades per així ajudar-los a tenir una vida sexual plena i sense riscs.

Raquel Kent 1r batx B ha dit...

Bon dia, jo sóc un preservatiu i m'agradaria explicar-vos la meua història. Vaig ser creat fa tres mesos a una fàbrica d’Alacant, em van posar una marca registrada espanyola que no vull dir quina és, però sí que puc dir que em van enrotllar i posar dins d’una funda; poc després dins d’una caixa amb altres com jo i un temps més tard em van portar a una botiga, per a ser exactes a una farmàcia, on em van exposar en una prestatgeria a la vista de tots.

A partir d’ací, voldria explicar el meu dia a dia, com si fora qualsevol dia de la meua vida: M'alce del llit i em trobe en una estanteria apilat al costat dels meus veïns, quasi sempre està la llum apagada, encara ningú no ha vingut a comprar-nos. Més tard, després d’una estona esperant, veig com un encarregat obri la botiga i comença a entrar la gent. No veig ningú passar pel nostre corredor i quan el fan normalment els trobe nerviosos i amb presses. Ens posem a comentar entre tots els companys les actituds del que passen davant nostra i esperem.

Hui, després d’un mes amb la mateixa rutina, és el primer dia que una persona m’agafa, em mira i llig l'exterior de la caixa, a continuació em porta al mostrador per pagar-me i en acabar, ix de la botiga. Una vegada estem en el carrer, aquest individu crida per telèfon a algú, resulta ser la seua parella i parlen per quedar aquesta vesprada, però el més curiós és que als pocs minuts note de nou foscor, on estic?, no note la llum del dia, ni sent parlar a ningú.

Crec que sent música de fons i un motor, he d'estar a l'interior d'un cotxe, guardat en algun calaix. Ací ja no se sent gens, estic sol, en la foscor i així fa unes quantes hores que estic ací fins que torne a veure claredat, m'han agafat i ara vaig pel carrer en la butxaca d'una jaqueta, sent com aquest individu que em porta parla amb algú i arriben a una casa.

Em tornen a ficar dins d'un calaix, no sent ni veig gens, va passant el temps, jo espere i espere, els meus companys de la farmàcia m'havien dit que a voltes s'espera molt temps fins que t'utilitzen, a voltes hores, dies o fins i tot mesos. No sé el temps que estaré aquí dins; però és avorrit esperar en la foscor, les hores passen a poc a poc, era més divertit quan estava en la farmàcia envoltat de companys...

Que ocorre?, m'acaben d'agafar, obrin l'embolcall, quanta llum... em desenrotllen una mica i m'estenen sobre el penis, ja torne a sentir la foscor, m'estan utilitzant, la meua vida ja està arribant a la seua fi però em sent feliç perquè m'he convertit en un element de gran utilitat, el meu treball està fet i encara que molts pensen que no servisc per a res, s'equivoquen; amb el meu ús i el d'altres com jo es poden no solament evitar embarassos no desitjats, sinó també el contagi d'infeccions de transmissió sexual.

Paula Campoamor 1Batx. Humanistic ha dit...

Part 1.
És ben cert que des de sempre els temes de sexe sempre han sigut tabú, però sabem fins quins extrems arriben aquests tabús? Bé, per demostrar-ho m’inventaré una història on incorporaré la situació que es pot arribar a viure.

Va ser un 22 d’abril del 2017 quan després de passar per milers i milers de fàbriques per la meua fabricació i de molts processos de revisió per comprovar que no tinguera cap defecte, vaig arribar per fi a un lloc que rep el nom de “supermercat”, com és clar no sabia el que era, sols feia uns mesos que tenia vida i encara no coneixia a cap company del sector “utilitza la protecció, utilitza preservatius”. Era conscient que la meua vida duraria poc, m'utilitzarien una vegada i finalment amb sort em llançarien al fem, són molts els humans -si es poden anomenar així- els que tiren allò que no volen pel bany i potser incompleixen amb la normativa humana, contaminen i no reutilitzen, gràcies als meus dissenyadors, tinc coneixement d’això i ara puc opinar sobre aquestes accions que contaminen i perjudiquen la vida humana.
En arribar, vaig tindre moltes converses amb els altres condons, sobretot amb els més veterans que estaven en la columna rosa d’enfront, hi havien molts que estaven inclús tres mesos i el més normal era estar unes 2 setmanes, ells m’explicaren que no eren exactament com jo, aquell tipus de condons eren per les dones és més, moltes de les dones eren sotmeses a fortes pastilles que tenien la mateixa finalitat que nosaltres, però que aquestes podien tindre efectes secundaris. Algunes d’elles i no totes -em va recalcar Fresseta-, les utilitzaven obligades pels seus homes perquè deien que el sexe amb un plàstic al penis és incòmode per ells i no gaudien tant. Cada dia contemplava a persones de moltes edats, com venien directes cap als meus companys o cap a la meua secció, uns agarraven preservatius com Fresseta -pocs eren els que es decidien per aquests-, uns altres anaven cap a un líquid de sabor que deien que excitava més anomenat lubricant, uns altres cap a uns paquets de diferents colors i mides que eren per a quan la dona estava en el període o alguna cosa pareguda anomenada regla o així o vaig entendre, i per sort unes altres cap a mi i cap al meu sector on teníem diferents sabors. Però, com que jo estava dels últims, mai per mi.

Paula Campoamor 1Batx. Humanistic ha dit...

Part 2.
L’1 de maig, una parella més jove del normal (encara que tampoc sé amb certesa quina edat és la que es considera normal per a tindre sexe), es va dirigir cap a mi, amb un moviment de braços molt r+àpid i molt poc dissimulat, em posaren davall de milers de productes, vàrem passejar en un vehicle -que ni sé ni vull saber el nom- durant uns 15 minuts i jo escoltava les seues converses, ell li deia a ella que no passava res i que després de vindre a un supermercat de més de 20 minuts allunyat de casa, no trobarien a ningú conegut.A continuació, vaig escoltar un “merda, no pot ser, ho sabia”. I vaig desaparéixer dels seus costats. Clarament, vaig poder deduir que es varen trobar amb algun conegut, estava en el cert. Una altra dona m’agarrà fort i els digué no us preocupeu, no diré res, prefereix que els agarreu i sigueu previnguts al fet que penseu que no els he vist i els deixeu, després no agarrar-los tindrà més conseqüències. La xicona que rebia el nom de Laia es rigué i li va donar les gràcies per la seua descripció. Finalment, vaig passar per un lloc que pareixia una atracció que es movia molt de pressa i amb un “Pib” pagaren per mi i pels altres productes. Quan vàrem arribar a casa, vaig poder captar els nervis d’aquells, era clar que era la primera vegada que tenien relacions sexuals junts i també era clar que Laia mai les havia tingut abans. Jorge li deia que es tranquil·litzara i que quan ella volguera pararien, és més, inclús li va dir que si no volia i no es trobava preparada no havia de ser precisament aquell dia i podien intentar-ho un altre dia.

Finalment, l’acte sexual si tingué lloc aquella mateixa vesprada, jo em vaig sentir diferent perquè a comparació de moltes de les experiències que els meus amics em contaven, vaig notar l’amor entre aquelles persones i sabia que el sexe en aquest cas no havia sigut ni forçat ni tampoc fet entre dues persones que no es volen. Vaig sentir el tremolor de les cames en Laia cada vegada que ell s’apropava, la suor del cos de Jorge cada vegada que s’allunyava, les llàgrimes dels dos membres de la parella cada vegada que es besaven i als ulls vaig comprovar l’amor que els dos sentien.